English | العربية

הצעת חוק תכנון ובנייה תביא לריכוז קיצוני של סמכויות בידי הממשלה

הודעה לעיתונות

28 בפברואר 2011

הארגונים החברתיים – עמותת ‘במקום’, האגודה לזכויות האזרח והאגודה לצדק חלוקתי – מתריעים כי בעוד עקרון ביזור הסמכויות לדרג התכנון המקומי הינו עקרון ראוי, הרי שרוב הרשויות המקומיות בישראל לא יעמדו בקריטריונים לקבלת סמכויות נוספות וכתוצאה מכך, במקום ביזור הסמכויות לדרג המקומי נקבל תוצאה הפוכה של ריכוזיות בידי הממשלה ובעיקר בידי שר הפנים.

הארגונים החברתיים – עמותת ‘במקום’, האגודה לזכויות האזרח והאגודה לצדק חלוקתי – מתריעים כי בעוד עקרון ביזור הסמכויות לדרג התכנון המקומי הינו עקרון ראוי, הרי שאופן מימושו לפי הצעת חוק תו”ב מעלה חששות כבדים. לטענת הארגונים, רוב הרשויות המקומיות בישראל לא יעמדו בקריטריונים לקבלת סמכויות נוספות וכתוצאה מכך, במקום ביזור הסמכויות לדרג המקומי נקבל תוצאה הפוכה של ריכוזיות בידי הממשלה ובעיקר בידי שר הפנים.

הצעת החוק יוצרת מערכות בקרה נרחבות על הרשויות המקומיות. מערכות בקרה אלו כוללות, בין היתר, ועדה מייעצת אשר שניים משלושת חבריה הם נציגי שר הפנים; מהנדס מלווה שממונה ע”י שר הפנים; ואת שר הפנים עצמו. מערכות בקרה אלו מאופיינות על ידי כפייה של הסדרים “מלמעלה” והן פחות משתפות את הרשויות המקומיות הנוגעות בדבר.

בנוסף, הליך העברת הסמכויות המוצע כרוך בעמידה בקריטריונים כגון תגבור בכוח אדם מקצועי, שיפור מערכות המידע והמחשוב, ייעול רמת השירות, קיומה של מערכת אכיפה יעילה ועוד. כל אלה דורשים הקצאת משאבים משמעותיים. לפיכך, העברת הסמכויות המוצעת תתאפשר בפועל רק לרשויות חזקות, ותעמיק את הפער בינן לבין רשויות מקומיות חלשות מבחינה חברתית-כלכלית, בעיקר בפריפריה, שלא יהיה בכוחן לממן את הפעילות התכנונית שתוטל עליהן.

כתוצאה מכך, מתריעים הארגונים, אנו עלולים לעמוד בפני שיתוק כמעט מוחלט של פעילות התכנון ביישובים בפריפריה, יישובים הנמצאים בתחתית הדירוג החברתי-הכלכלי, וכל הרשויות המקומיות העניות הסובלות ממצוקה תקציבית וגרעון שוטף, ומהעדר כוח אדם מקצועי. הפגיעה בישובים הערבים תהיה גורפת, היות והם סובלים שנים ארוכות מאפליה, מהיעדר תכנון, מתכניות שאינן נותנות מענה לצורכי האוכלוסייה, וכתוצאה מכך, מבניה ללא היתר, ולא יהיה בידיהם לעמוד במעמסה הארגונית והתקציבית הנדרשת לצורך הסמכתם.

בהתאם להצעת החוק, העברת הסמכויות לאשר תכניות לוועדות המקומיות מותנית בהליך הסמכה של הוועדה המקומית תוך 5 שנים מיום תחילתו של החוק. סמכויותיהן של ועדות מקומיות שלא תסיימנה את הליך ההסמכה שלהן בתום תקופה זו יועברו ל”וועדה למילוי תפקידי ועדות מקומיות”, אשר יש בה רוב לנציגי ממשלה ואין בה שום נציגות של השלטון המקומי. בנוסף, יכול שר הפנים להורות על העברת כל סמכויותיה של ועדה מקומית, בהתבסס, למשל, על כך שהוועדה המקומית אינה עומדת במועדים שנקבעו למתן היתרים ואישור תכניות, או שאינה עומדת עוד בתנאים להסמכה; פגמים הנובעים בעיקר ממחסור במשאבים.

לדברי עו”ד נדיה מוגילבסקי מהאגודה לצדק חלוקתי, “מדובר במהלך אנטי דמוקרטי במהותו, המאפשר לשלול סמכויות מהוועדות המקומיות לתקופה בלתי מוגבלת, לא בגלל שחיתות או שיתוק פוליטי, כי אם רק בשל העובדה שמדובר ברשות ענייה. הדבר יביא לכך, שבפועל רק הרשויות החלשות תנושלנה מסמכויות התכנון שלהן ותישלל מהן היכולת לתת מענה לצרכיהם של תושבי המקום ולהשפיע על התכנון בתחומן”.

לדברי נילי ברוך מעמותת ‘במקום’, “בעוד שהצעת החוק באה לייצר מצג של העברת סמכויות תכנון לרשויות המקומיות, הרי שבפועל מרבית הרשויות לא יוכלו לעמוד בקריטריונים הדרושים להעברת הסמכויות ובעלויות הכרוכות בכך. לפיכך, אנו נמצא עצמנו בעוד מספר שנים במצב בו שר הפנים מחזיק את רוב סמכויות התכנון במדינה, כשלרוב הרשויות המקומיות ולתושביהן לא תהיה כל שליטה על התכנון במרחבן”.

הארגונים מציעים, בין היתר, כי תוקם יחידה במשרד הפנים, שמטרתה תהיה ליווי, הן תקציבי והן ארגוני, של וועדות מקומיות לקראת הסמכתן, בשיתוף מלא עימן. בנוסף, במקרים בהם אי העמידה בתנאי ההסמכה נובעת בשל מחסור תקציבי, יעניק משרד הפנים לרשות את התמיכה התקציבית הנדרשת. הארגונים גם מבקשים, כי יבוטל הרעיון של “וועדה למילוי תפקידי ועדות מקומיות”, וייקבע כי עד להסמכתה של ועדה מקומית, יוותרו חלק מהסמכויות בידיה וחלק יישארו בידי הוועדה המחוזית.

הארגונים החברתיים – עמותת “במקום-מתכננים למען זכויות תכנון”, האגודה לזכויות האזרח והאגודה לצדק חלוקתי – הינם חברים ב”מטה לתכנון אחראי”, הפועל למען מערכת תכנון חזקה, בעלת אינטרסים רחבים, אשר פועלת למען הכלל.

הערות האגודה לזכויות האזרח, במקום והאגודה לצדק חלוקתי לתיקון לחוק 104-134 הסמכת ועדות מקומיות