English | العربية

עשרות תושבי אל-עיסאווייה הגישו התנגדות לתכנית להקמת גן לאומי על אדמתם

“אישור התכנית יגזור על השכונה עתיד של צפיפות קיצונית ועוני”

4 באפריל 2013

ארבעים תושבי שכונת אל-עיסאווייה הגישו ב 2 באפריל 2013, בסיוע ‘במקום’ התנגדות לתכנית להקמת גן לאומי מורדות הר הצופים. התושבים, ראשי משפחות, פעילים חברתיים בשכונה ובעלי תפקידים בקהילה, טוענים כי הגן הלאומי, המשתרע על כ-750 דונם, כולל את עתודות הקרקע האחרונות והיחידות עבור השכונה הצפופה ממילא. התושבים דורשים מהוועדה המחוזית במחוז ירושלים לדחות את התכנית להקמת הגן הלאומי ותחת זאת להורות על עריכתה של תכנית חדשה לשכונה, שתיתן מענה לצרכיהם. לטענתם, אישור התכנית במתכונתה הנוכחית יגזור על השכונה עתיד של צפיפות קיצונית ועוני.

אדריכלית אפרת כהן-בר, מ’במקום’: “אל-עיסאוויה כמו שאר שכונות ירושלים המזרחית סובלת מצפיפות מגורים, הזנחה ומחסור חמור בתשתיות ומבני ציבור. התושבים משוועים למרחב שבאמצעותו יוכלו לשפר, ולו במעט, את איכות חייהם. עמותת במקום סייעה במשך שנים לתושבי אל-עיסאוויה לקדם תכנית חדשה וראויה לשכונתם אך עיריית ירושלים העדיפה את הגן הלאומי על פני תכנית התושבים. ייעוד קרקע לגן לאומי הוא מעשה תכנוני רב עוצמה, והשימוש בו בירושלים המזרחית בכלל, ובגן הלאומי המתוכנן על אדמות אל-עיסאוויה ואט-טור במיוחד, אינו מוצדק ופוגע אנושות באוכלוסייה. ניתן להגיע לפתרון תכנוני אחר וצודק, שיענה על הצרכים האקוטיים של התושבים”.

במסגרת ההתנגדות נטען כי שכונת אל-עיסאווייה מאופיינת בנתוני צפיפות מגורים חריגים, עם מחסור נוכחי של כ-800 יחידות דיור ומחסור צפוי בשנת 2020 של כ- 1,500 יחידות דיור. בשל המחסור בפתרונות דיור, נאלצים תושבי אל-עיסאוויה להתגורר בחללים שלא נועדו למגורים, כגון חנויות, חניות ומרתפים. במקרים רבים נאלצים זוגות צעירים, לאחר חתונתם, להישאר לגור עם הוריהם ואחיהם באותה הדירה.

עוד צוין בהתנגדות כי בשכונה קיים מחסור חמור במבני ציבור ובמיוחד מחסור בשטחים המיועדים למבני חינוך. כמחצית מתושבי השכונה הם צעירים עד גיל 18, ועל כ-5,000 מהם חל חוק חינוך חובה. אולם, בבתי הספר הקיימים בשכונה אין מקום פיזי עבור כל התלמידים. בשכונה אין בית ספר תיכון ציבורי, ובתי הספר הציבוריים פועלים באכלוס יתר, במקלטים, בקרוואנים, ובחללים שאינם מתאימים לשמש ככיתות. בשכונה אין שירותי פנאי בסיסיים כגון ספרייה, מועדון נוער או מרכז לקשיש. בכל השכונה כולה, המונה כ-15 אלף נפש, אין תחנת טיפת חלב אחת.

לאחרונה פרסמה עמותת ‘במקום’ את הדוח ‘מציבורי ללאומי- הגנים הלאומיים בירושלים המזרחית’. הדוח מציע לראשונה סקירה מקצועית ומקיפה של כלל השטחים המיועדים לגנים לאומיים בירושלים המזרחית, בשלבי תכנון וביצוע שונים. ריבוי הגנים הלאומיים המתוכננים והמוכרזים בליבו של שטח בנוי היא תופעה ייחודית למזרח ירושלים ומשמש, כך נטען, ככלי להגבלת הבנייה והפיתוח של השכונות הפלסטיניות בעיר.

להורדת ההתנגדות במלואה: התנגדות במקום לתוכנית 11092א