English | العربية

דרושה נציגות חברתית לא עוד נציג לממשלה

מרץ 2023

 שני תיקונים לחוק התכנון והבנייה המצויים על שולחן ועדת הפנים של הכנסת עלולים לפגוע קשות בעצמאות מערכת התכנון בישראל

מהיום אמור: שמורת טבע גבעות אלונים – אלגאבה

עדכון מרץ 2023

ועדת ערר הכריעה – מורשת הבדואים, כולל רעיית צאן ועיבוד קרקע חקלאית, הם חלק מהנוף והשמורה.

לעמותת במקום – מתכננים למען זכויות תכנון דרוש.ה יועצ.ת משפטי.ת

26 במרץ 2023

עיסוק בדיני התכנון והבניה והמשפט המינהלי, לרבות מחקר משפטי, הכנת כתבי בית דין, ליווי הכנת התנגדויות, ייצוג העמותה ולקוחות העמותה בבתי המשפט ובוועדות התכנון; כתיבת מאמרים וניירות עמדה; ליווי וייעוץ שוטף לצוות העמותה בנושאי תכנון ובניה ומשפט מינהלי; ייעוץ שוטף להנהלת העמותה בנושאים ארגוניים משפטיים מתחום דיני העמותות, העבודה, החוזים ועוד

זכויות תכנון במציאות משתנה

מרץ 2023

 

נייר עמדה העוסק בהשפעות הצפויות של ההפיכה המשטרית על זכויות תכנון בין הירדן לים.

מדיניות תכנון הרסנית בגדה המערבית, 2018-2022

16 בינואר 2023

מסמך חדש  (באנגלית) המתאר את שכלול מכניזם ההריסות ואת השינויים המבניים והמשפטיים המונעים הגנה באמצעים תכנוניים על בתי פלסטינים בשטחי C

 

ח’אן א-שווארדה, עכו העתיקה

29 באוקטובר 2022

ביוזמת קבוצת נשים תושבות עכו הגשנו התנגדות לתכנית להפיכת ח’אן א-שוואדה למלון על חשבון זכויותיהם של דיירים מוגנים המתגוררים בחלק ממנו.

שכונת אל עיסאוויה

עדכון יוני 2022

כבר קרוב ל-20 שנה מלווה עמותת במקום את תושבי אל עיסאוויה שבירושלים המזרחית, במאבקם למען תכנון ראוי המאפשר פיתוח ומספק רווחה.

עין אל-ג’וויזה, אל-וולג’ה

עדכון – אפריל 2022

ב-30 במרץ התקיים דיון בערעור של תושבי עין אל-ג’וויזה לבית המשפט העליון. במהלך הדיון הקצר, הביעו שופטי העליון תמיכה בהליך התכנוני שמקדמים כעת תושבי הכפר וצו הביניים המגן על 38 מהבתים הוארך לחצי שנה נוספת.  

 

קרקע בהליך הסדר בירושלים המזרחית – מפת מעקב

מרץ 2022

מדינת ישראל התחילה בהליך הסדר קרקע בירושלים המזרחית, לראשונה מאז 1967. הסדר קרקע הוא הליך של בירור הזכויות בקרקע מסוימת, מדידה וקביעה מדויקת של גבולותיה ורישום בפנקס הזכויות (“טאבו”). המהלך צפוי להשפיע על כל בעלי הקרקע והמתגוררים בה.

מאבק בתכנית לפינוי כפוי ללא פיצוי ראוי בשכונת הארגזים בתל אביב

מרץ 2022

בשם שתי חברות מועצת העיר תל אביב, הגשנו ערר על אישור תכנית להריסה של צפון שכונת הארגזים בתל אביב, פינוי בכוח של כ-214 משפחות המתגוררות בשכונה, ובנייה מחדש של השכונה ללא פיצוי הולם לתושבים.

תיקון תכנית המתאר העירונית של תל אביב תא/ 5000

מרץ 2022

הגשנו הערות לעדכון תכנית המתאר של העיר תל אביב, בנושא חישוב זכויות בניה (רח”ק), שימור, דיור ציבורי, ציפוף ושיתוף הציבור.

דרוש/ה עובדת שטח וממ”ג לעבודה בירושלים המזרחית

הגשת מועמדות עד ה-30 במרץ 2022

לעבודה מול קהילות פלסטיניות בירושלים המזרחית, הפצת מידע, תיאום והובלת פגישות עם יחידים וקבוצות בשכונות; עבודה ב-GIS (ממ”ג) הכולל מיפוי ועדכון מאגרי מידע ; בניית אפליקציות בArcGIS Online, התפקיד כרוך בניידות גבוהה ועצמאית ברחבי ירושלים המזרחית.

 

על תכנון, קהילה וזכויות אדם

ינואר 2022

כשציינו, לפני כשנתיים, 20 שנים לפעילות העמותה עצרנו רגע להביט על מה עשינו ועל מה קרה בעולם התכנון בישראל במשך שנות קיומינו.

לקט מפעילות העמותה בשנת 2021

התנגדות להקמת התנחלות חדשה על אדמות כפר יאסוף

דצמבר 2021

התכנית מכשירה הרחבה משמעותית של מאחז, שנבנה בחלקו על אדמות פרטיות, שהוא למעשה התנחלות נפרדת ועצמאית ולא שכונה בהתנחלות “כפר תפוח”.

הכנס השנתי של עמותת במקום – באוקטובר 2021

 

מע”ר מזרח בירושלים המזרחית

ספטמבר 2021

הוגשה התנגדות עמותת במקום לתכנית מע”ר מזרח – תכנית שימור נטולת מנוף כלכלי שמציעה עירוב שימושים ללא בנייה חדשה למגורים.

לא להפחתת הרוב הדרוש בהסכמה לפינוי-בינוי

 ספטמבר 2021 

הפחתת הרוב הדרוש ל-51% בלבד היא החלטה מזיקה שמניחה שכל המתנגדים הם סחטנים.

 

 

דעו את זכויותיכם! זכויות תושבים וחובות המדינה בהליך הסדר קרקעות

אוגוסט 2021

מדינת ישראל התחילה בהליך הסדר קרקעות בירושלים המזרחית. עקרון מרכזי בהליך הסדר הוא עקרון השקיפות לפיו מחויבת המדינה בהפצת מידע ופרסום במספר נקודות זמן לאורך התהליך. אך מדינת ישראל, בניגוד לחוק, מקדמת הליך הסדר ללא הפרסום הנדרש. דבר הפוגע בהליך כולו ובאמינות הרישום. ההתנהלות המחפירה הזו מעוררת את החשש כי בכסות של הליך ההסדר המדינה מבקשת לנכס את הקרקע ולרשום אותה על שמה.

 

עמותת במקום מתכבדת להציג לציבור את אתר המפות הנעלמות.

מאי 2021

יום ירושלים הוא היום שבו נולדה ״ירושלים המזרחית״ אשר סופחה למדינת ישראל באופן חד צדדי. יום זה מסמל בעיני רבים לא את איחודה של העיר אלא דווקא את תהליך הנישול הממושך של הפלסטינים תושבי ירושלים והסביבה מאדמותיהם.

ישראל לא לומדת!

מאי 2021

אנחנו מצטרפים לקריאה לשים קץ לכיבוש, להפסקת האלימות, ולפגיעה בחפים מפשע בעזה. אנחנו מוסיפים פנייה אל קהילת המתכננים לא לתת יד לתכנון שדוחק את הפלסטינים ממקומותיהם ולא מאפשר להם חיים בכבוד ומימוש זכויותיהם. אנחנו מייחלים שישראל תלמד כבר שהשימוש בכוח הוא בחירה הדנה את כולנו לחיים בצל אלימות תמידית.  

מעקב צווים והריסות בתים בשטח סי

אפריל 2021

עמותת במקום אוספת בעקביות, במשך קרוב ל-15 שנה, את הנתונים היבשים על צווי הריסה והריסות בפועל של בתים ומבנים של פלסטינים ושל מתנחלים בשטחי C.

 

למען עתיד טוב יותר

 בדצמבר 2020

שמחות לעדכן שהצלחנו לגייס מעל ל-200,000 ₪. ההצלחה היא של כולנו ובתקופה בה המרחב של החברה האזרחית בכלל ושל ארגוני זכויות האדם בפרט הולך ומצטמצם, אין הדבר מובן מאליו!

התנגדות לכביש עוקף אל-ולג’ה

20 בדצמבר 2020

מועצת הכפר ולג’ה, בעלי קרקע תושבי הכפר יחד עם העמותות במקום ועיר עמים הגישו התנגדות לתכנית להלבנה והרחבה של כביש “עוקף ולג’ה” אשר מחבר בין ירושלים והתנחלות הר גילה דרך אדמות הכפר. הכביש מהווה תנאי לקידומה של תכנית אחרת שעניינה הרחבת ההתנחלות הר גילה.

התנגדות לתכנית לשדרוג מסילת הרכבת באר-שבע דימונה

דצמבר 2020

ההתנגדות הוגשה יחד עם המועצה האזורית לכפרים הבדואים הבלתי מוכרים בנגב ומרכז עדאלה. התכנית צפויה לפגוע באופן חמור במרקם החיים בכפרים הלא מוכרים המצויים לאורכה, בזמן שהשגשוג שהרכבת מביאה מדלג מעליהם.

הוסר איום ההריסה של בית הספר בראס א תין

דצמבר 2020

ילדי הקהילה יימשיכו לממש את זכותם לחינוך בקרבת בתיהם. בית המשפט העליון מנע את ההריסה עד שייתקיים דיון שבו תוכל הקהילה להציג את טענותיה.

יום זכויות האדם בינלאומי

10 בדצמבר 2020

כבכל שנה קובע האו”ם נושא עבור יום זכויות האדם הבינלאומי. הנושא שנבחר השנה הוא לבנות מחדש טוב יותר (Build Back Better)תוך הבטחת ההגנה על זכויות האדם במסגרת המאמץ הגלובלי ליציאה והתאוששות ממגיפת הקורונה. השגת המטרות הגלובליות תלויה ביכולת ליצור שוויון הזדמנויות לכולם

התנגדות לתוכנית מתאר כוללנית עארה-ערערה

יוני 2020

בתחילת שנת 2020 במקום הגישה התנגדות לתוכנית המתאר הכוללנית של המועצה המקומית עארה-ערערה בשיתוף למעלה מ-30 תושבים. עיקרי הטענות נגד התוכנית התייחסו לחוסר אפשרות לממש את הוראות התוכנית ולהציע פתרונות דיור של ממש עבור תושבי המועצה. עוד נטען כנגד התעלמות התוכנית מלהציע פתרונות להכרה והסדרה תכנונית של המתחם אל מנסורה שבצפון-מזרח המועצה.

 

 

מנכ”לית במקום ברשימת 100 המשפיעים על ישראל!

1 בספטמבר 2020 The Marker

שמחות ונרגשות לבשר כי המנכ”לית שלנו, חדוה רדובניץ, נבחרה להכלל ברשימת  100 המשפיעים על ישראל של דהמרקר! חדוה מובילה את עמותת במקום הפועלת ללא לאות כדי להגן על הדמוקרטיה בישראל, בכל הקשור לשדה התכנון והפיתוח.

E1 – התנחלות חדשה מאיימת על קיומן של קהילות קיימות

28 באוגוסט 2020

שתי התנגדויות הוגשו כנגד תכנית E1, בשם במקום, עמותת עיסאוויה ו-113 תושבים מהקהילות שקידום ההתנחלות החדשה מאיים על קיומן במקום.

מינוי נציגים חברתיים לוועדות התכנון

10 באוגוסט 2020

להחלטות בתחום התכנון והבנייה היבטים חברתיים שחשוב לקחת בחשבון בעת קבלת ההחלטות. נציגי הארגונים החברתיים, מביאים לשולחן הדיונים את הצרכים, הרצונות של, וההשלכות הצפויות על, קבוצות שקולם לא נשמע

קהילות רועים בגדה המערבית – מאגר מידע חדש!

אוגוסט 2020

התחדשנו!! אנו משיקות אתר חדש על קהילות רועים בגדה המערבית!

https://mpcommunities.bimkom.org 

באתר תמצאו מידע מפורט, מעודכן ונגיש על כ-100 קהילות רועים פלסטיניות המתגוררות בשטחי הגדה המערבית ובמיוחד בשטח C.

לא להעברת הרפורמה בהתחדשות עירונית בחוק ההסדרים

6 ביולי 2020

התחדשות עירונית היא צורך השעה ולכן חשוב להסיר חסמים למימושה. אך הכללת הרפורמה בעניינה בחוק הסדרים משמעה פגיעה חמורה דווקא באוכלוסייה המוחלשת של דיירי השכונות העניות העתידות להתחדשת.

עמותת במקום מתנגדת להארכת חוק הוותמ”ל

6 ביולי 2020

במקום ממליצה למדינה להפנות את אותם משאבים אשר מושקעים כיום במסגרת הוותמ”ל לחיזוק כוח האדם המקצועי בוועדות המחוזיות, ולהציב על סדר היום שלהן קידום תכניות שמטרתן מציאת פתרונות דיור ראויים ומתאימים לכל קבוצת אוכלוסייה היכן שהדבר דרוש.

אבלים ועצובים על מותו בטרם עת של חברנו היקר ניר שלו

1 ביוני 2020

אתמול איבדנו חבר ושותף לדרך. ניר, שהיה חבר בצוות המקצועי של במקום בשנים 2018-2006, היה שותף לרעיון ולדרך גם לפני שעבד איתנו וגם בשנתיים האחרונות מאז שעזב. אבדה גדולה לאנושות במקום בו כל-כך חסרה אנושיות.

 

יישום החלטת ממשלה 922

עדכון – דצמבר 2019

אנו עורכים מעקב שוטף אחר מדיניות התכנון ביישובים ערביים נבחנים תכניות מתאר והליכי תכנון רוחב. במסגרת זאת בחנו את אופן היישום של החלטת ממשלה מס’ 922.

 

 

גינות משחקים בשכונות הפלסטיניות של ירושלים המזרחית

עדכון – ספטמבר 2019

כמענה למחסור עצום של גינות משחק בשכונות הפלסטיניות בירושלים המזרחית, פועלת עמותת במקום להקמת גינות משחק קהילתיות. הקמת הגינות נעשית עם הקהילה המקומית החל מבחירת המקום, עבור דרך תכנון המרחב והמתקנים וההקמה בפועל. 

תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה והשכונות הפלסטיניות בירושלים המזרחית

דו”ח משותף עם עיר עמים, נובמבר 2019

תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה שאושר באפריל 2017 עוסק בהחמרת האכיפה, הענישה והשיפוט על עברות תכנון ובנייה, באופן הפוגע משמעותית באמצעי ההתגוננות מפני הריסה העומדים לרשות אדם פרטי ובמיוחד באותם תושבים המצויים מלכתחילה בנחיתות כלכלית וחברתית כמו התושבים הפלסטינים בירושלים המזרחית. הצידוק להחמרה מתבסס על השקעות חדשות בתכנון במגזר הערבי בישראל והיא חלה גם תושבי ירושלים המזרחית למרות שבפועל תשתית התכנון טרם השתפרה. 

מכרה הפוספטים שדה בריר

עדכון – ינואר 2019

בשנת 2018 אישרה הממשלה את “תכנית מתאר ארצית לכרייה וחציבה” (תמ”א 14/ב) המאפשרת בין היתר, כריית פוספטים בשני שטחים צמודים המצויים בבקעת ערד: שדה בריר וזוהר דרום. מכרה הפוספטים  יסכן את בריאותם של אלפי אזרחים, ויביא לפינויים של כ-11,000 תושבים בדואים המתגוררים באזור.

 

ואדי אל נעם

עדכון – נובמבר 2019

תושבי ואדי אל נעם שבנגב, נאבקים שנים רבות למען הסדרה תכנונית של יישובם. הדרישה להקים יישוב כפרי-חקלאי עצמאי המתאים לצרכיהם, מסורתם ואורח חייהם נתקלת ביוזמת המדינה להעברת הישוב, על 11,000 תושביו, ממקומו הנוכחי לאזור הדרומי של העיירה שגב שלום. עמותת במקום מלווה את התושבים במאבק זה מראשיתו.

תכנון מתחמים מועדפים לדיור בותמ”ל – עמדת במקום

עדכון – אוגוסט 2019

מטרות החוק לקידום הבניה במתחמים מועדפים לדיור (הוראת שעה), תשע”ד-2014 הן הגדלה מהירה של היצע יחידות הדיור, יצירת היצע של יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך ויצירת היצע של יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך במחיר מוזל (סע’ 1 לחוק). לשם השגת מטרות אלה מאפשר החוק לקדם באופן מהיר יחסית תכניות בניה בצפיפות גבוהה בסביבה עירונית. לצורך כך הוקמה ועדת תכנון מיוחדת ברמה הארצית – הוועדה הארצית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ”ל) – ובמסגרתה מקודמות תכניות מתאר למתחמים מועדפים (תמ”ל) עבור שכונות חדשות שברובן נערכות על קרקע חקלאית בשולי או מחוץ לערים קיימות.

רכבל לעיר העתיקה בירושלים

עדכון – נובמבר 2019

תכנית הרכבל לעיר העתיקה היא תכנית פוליטית במסווה של תשתית להסעת המונים. מימושה יחזק את עמותת המתנחלים אלע”ד ויעמיק את אחיזתה בסילוואן ושליטתה בתודעת רוב התיירים המגיעים אל העיר העתיקה. התכנית מהווה גם צעד נוסף בפגיעה בתושבים הפלסטינים המתגוררים בוואדי חילווה.

טורבינות רוח בצפון רמת הגולן (תת”ל/47)

עדכון – ספטמבר 2020

תכנית זאת מקודמת משנת 2009 ומטרתה להקים חווה רחבת היקף של טורבינות רוח בצפון רמת הגולן במספר מתחמים. התכנית מקודמת בוועדה לתשתיות לאומיות (ות”ל) במסגרת מדיניות הממשלה להגדלת המקורות לייצור אנרגיה ירוקה תחת המספר תת”ל/47. בתחילת הדרך היו עיכובים רבים בעיקר בגלל חוסר הסכמה של הצבא לאשר את החווה. היזם המקורי פשט רגל בשנת 2013 ובמקומו נכנס יזם חדש שמקדם את הפרויקט מאז

הכביש האמריקאי בירושלים המזרחית

עדכון – ספטמבר 2019

“הכביש האמריקאי” תוכנן ונפרץ באמצע שנות ה-60 של המאה ה-20 על-ידי חברה אמריקאית שעבדה עבור ממשלת ירדן – מכאן שמו. הכביש נועד לחבר בין הכפרים שמדרום-מזרח לירושלים בשולי ואדי אנ-נאר (נחל קדרון) תוך יצירת ציר תנועה חלופי לדרך חברון אשר הייתה בצד הישראלי של הגבול. 

המלצות להכנת תכניות מתאר חדשות במסגרת יישום החלטת הממשלה 922

נייר עמדה, מאי 2017

נייר העמדה נועד לסייע למוסדות התכנון בבואם לדון בתכניות מתאר ביישובים ערביים. נייר העמדה מציג סדרה של המלצות בתחום התכנון, מפרט את החסמים השכיחים לפיתוח מקומי ומשרטט עקרונות מנחים לצורך הכנתן של תכניות מתאר חדשות. ההמלצות מתבססות על ניסיון שנצבר על ידי ‘בִּמקוֹם’ בעקבות מתן סיוע בתכנון למספר רב של יישובים ערביים, וכן ניתוח תכניות מתאר והליכי תכנון רבים. חלק מההמלצות פורסמו והוצגו בפורומים שונים, בין השאר בפני צוות 120 יום אשר המלצותיו היוו בסיס להחלטת הממשלה מס’ 922.